Partea I
A revenit acasă. Cel mai mare sculptor portretist european, românul nostru, luptătorul Ivan Jinaru. Și a „deranjat” unele forțe. Prin ce?, mă veți întreba. Prin Har! Prin titanica-i muncă de trezire a conștiinței naționale, a demnității din sângele nostru de daci… Să le luăm pe toate de la capăt, fraților, căci avem a descâlci ițele până hăt, departe…
Fiind o basarabeancă de la Chișinău, am descoperit recent, creația uimitoare a Maestrului Ivan Jinaru, un om blând, înțelept, prietenos și modest. Nu a răspuns pe un ton de superioritate, chiar dacă îl tot asaltam cu exclamații sincere, prin care încercam să îmi exprim toată gama de emoții și gânduri, datorate revelatoarei apropieri de divinele sale opere, plăsmuite din „Aurul Credinței” creștin-ortodoxe.
Miracolele sculptate de dumnealui m-au oprit în timp și spațiu, totodată purtându-mă cumpătat, prin timpuri înnobilate de spirite emblematice pentru viața poporului român. Cum să evit a recunoaște că am simțit poate că frânturi de secundă, eternitatea în toată feeria trăirilor umane, la o eventuală dezlegare spre infinit… Fără sfârșit. Nu sunt sigură că am descoperit și acel „fără început”.
De luni bune, îmi stăruie în fața ochilor, frumusețea tainică a unei pure vieți duhovnicești, redate de chipul Părintelui arhimandrit, Iustin Pârvu, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Țării, bustul căruia onorează Primăria de la Poiana Teiului din județul Neamț.

Contemplând bogăția acestui suflet ales, luminos, realizezi că o asemenea lucrare poate fi numită cartea de vizită a artistului, alături de statuia Părintelui Arsenie Boca de la Vaideeni și bustul lui Mihai Eminescu de la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea.





Dacă în virtutea prieteniei legate cu acest mare creator, am avut acces, de curând, la imagini cu chipuri abia schițate, să Vă deconspir o altă enigmă – caracterul, respirația chiar, sunt deja „modelate” înainte ca materia brută să capete o formă cât de cât. Aici identificăm cheia succesului în crearea portretelor sculpturale – nevăzutele din om, pentru om, întru a fi om.
Noiembrie 2017
Partea II
Am noi revelații atinse prin efort personal, cu care pot reveni acum spre îmbogățirea șirului inepuizabil al descoperirilor făcute de sufletul meu în procesul de apropiere de esențele și distinctele valențe, precum și taine ale creației Maestrului Ivan Jinaru. Exclam așadar – Evrica! Deja îmi va fi mult mai lesne să îmi explic unitaea dintre afinitățile caracterelor redate de iubitorul sculptor. M-ați prins – cheia am găsit-o în iubirea autorului izvorâtor de capodopere. De fapt, încercam să ajung la ideea unei așa-numite „cascade de iubire” răbufnind clipă de clipă, o eternitate chiar, din chipurile plăsmuite de artist. Este cert – Ivan Jinaru se regăsește în personajele sale, identificându-se anume prin această avalanșă de iubire emanată necondiționat, firește.


Din noiembrie trecut, am tot tergiversat o nouă explozie de mărturisiri personale sau în calitate de jurnalist cultural, dacă doriți, pentru a întregi într-un articol amplu, atmosfera feerică, în care pătrund doar privind imagini cu lucrările monumentale ale Maestrului devenit și un prieten ales. Un prieten oferindu-mi căldură necondiționată.





Priviri specifice vieții spirituale a eroilor, particularități ale portretului fizic topindu-se în aura lor similară sau de aceeași înălțătoare trăire transmisă subliminal, căci ea contează în perindarea anilor, a vieților, a comorilor de înțelepciune desprinse de dvs, dragul nostru frate creștin, Ivan Jinaru! Dacă prin această descoperire a mea, pot justifica numele meu de soră a dvs, este tot ce mi-aș dori, ce aș putea pretinde, deși este colosal, pe bune!
…Sunt revenită la casa părintească, m-am spălat două zile cu aghiasmă, ouă roșii și cu bani de peste Prut, am savurat cozonac sfințit și nu în ultimul rând , clipa familiei adunate de Sfânta Sărbătoare a Sărbătorilor… Poate de aceea, m-a binecuvântat Cerul să Vă răspund în sfârșit, la încrederea dvs… Și poate că nu v-ați așteptat să identific cheia misterului creației dvs, dar iată că s-a întâmplat. Este minunea mea de azi și vă iubesc, Maestre, atât necondiționat, cât și din recunoștință pentru rolul dvs de tălmăcitor al tainelor divine, inclusiv al tainei omului. Priviți acum, vă rog, chipul Părinților Arsenie Boca, Iustin Pârvu, al genialului Mihai Eminescu, al actorului plin de har – prietenul dvs, Dorel Vișan, care luptă sincer pentru instalarea monumentalelor dvs compoziții cu eroi, printre care ar putea apărea eroul național, Prim-Ministrul Întregitor al Basarabiei cu Regatul Român, Dr. Daniei Ciugureanu, străbunicul meu…






Dacă aurul credinței înseamnă mânturirea prin credință, avem nevoie de cât mai multe sculpturi create de Dvs, la București, la Chișinău, peste tot unde merităm să ne simțim români la noi acasă! Vă merităm, deoarece avem nevoie de dvs, Maestre Ivan Jinaru! Iar dacă învățăm a iubi răspândind „nevăzut” flux continuu de lumină, să știți că Harul dvs de dascăl îmbinat cu cel de sculptor, își au rostul și izbânda! Felicitări!
Aprilie 2018
Mai sfarmă-mă…
(scriere dăruită fratelui meu de reînviere, Maestrul Jinaru Ivan, de ziua nașterii Reginei Maria, sculptată cu Har de domnia sa)
Motto: Galatea – rod al mântuirii
Fidelitatea scoicii pentru perla-i bucurând ochii lumii…
Fidelitatea Cerului pentru Luceafăru-i vorbindu-i lumii…
Fidelitatea satului pentru veșnicia-i mântuind o lume…
Fidelitatea lui Orfeu pentru lira-i înlăcrimând o lume…
Fidelitatea orizonturilor pentru odiseii lumii…
Fidelitatea cărților pentru spiritele lumii…
Fidelitatea icoanelor pentru rosturile lumii…
fidelitatea tăcerilor tale pentru morțile mele…
Octombrie 2018
Diana CIUGUREANU, președinta USLR