Satul Dănceni – gazdă a unei noi tradiții republicane, de lumină divină

O nouă tradiție republicană, de slăvire a Domnului în Săptămâna Luminată, este creată la Dănceni, r. Ialoveni – Festivalul Cântecului Pascal „Hristos A Înviat”, ajuns la ediția III. 25 de colective folclorice și 10 soliști din raionul Ialoveni și din diverse raioane ale Republicii Moldova, precum și din Chișinău, vor evolua în a treia zi de Paște, cu începere la ora 10.00, în curtea Bisericii ,,Sf. Dumitru” din localitate. 
 
Sărbătoarea va avea în calitate de invitați, maeștri ai muzicii folclorice, cum ar fi: vocalistul și instrumentistul Marin Ganciu, interpreta și pedagogul Rodica Druță-Hămurari, iar deschiderea oficială a festivalului îi va reveni îndrăgitei interprete Galina Maleca, laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, inițiatoarea evenimentului. Recitalul artistei, de slăvire a Domnului, va fi urmat de binecuvântarea din partea Părintelui Valeriu Gîtu, preotului-paroh al Bisericii-gazdă, precum și de mesajele de felicitare din partea primarului Victoria Butuc Guranda, care a fost la baza inițierii festivalului, a ctitorilor și a sponsorilor, inclusiv familiile: Vârlan, Muntean, Cotovanu, Ursu.
 
Fiecare participant: formațiile folclorice și soliștii vor avea parte de câte un coș pascal conținând  cozonac, iconițe, o cărțulie de rugăciuni și înfrumuțesat cu un prosop, pe lângă diplomele de laureați, însoțite de premii bănești din partea sponsorilor generali.
 
Toată lumea va avea posibilitatea de a savura tradiționalele sarmăluțe, ouă roșii, precum și pască sfințită.
 
La finalul programului artistic, participanții se vor aduna în fața locașului sfânt pentru a cânta în unison, renumita slăvire ,,Hristos A Înviat” împreună cu preotul-paroh.
 
Publicul va avea posibilitatea de a vizita și o expoziție de lucrări create de Lidia Bojescu, meșter popular. 

În intenția de a epata în calitate de gazde ale unui eveniment republican, întregul sat Dănceni s-a mobilizat:: de la copii – care vor împărți tuturor celor prezenți, cozonaci și bomboane de ciocolată – la profesori și seniori ai localității. Gospodinele de pe loc abia așteaptă să își etaleze măiestria la gătit urmând să contribuie cu 100 de kg de sarmale și 300 de plăcinte coapte la cuptor. Gospodarii, la rândul lor, se vor ocupa de amenajarea terenului și a spațiului destinat, precum și de transportarea articolelor necesare unei atmosfere de zile mari.

„Lucrurile bune se fac doar în echipă, atunci când este dorință, dăruire și dragoste de frumos”, afirmă fondatoarele festivalului, interpreta Galina Maleca și moderatoarea de evenimente, Mariana Cotovanu, ambele – fiind de baștină din legendarii Codrii din inima Basarabiei și împătimite de tradițiile populare. Ideile care le-au inspirat în realizarea acestui vis comun, sunt: „Ceea ce faci pentru tine, rămâne pentru tine. Ceea ce faci pentru lume, rămâne pentru o eternitate” și „Dar din dar, se face Rai”.
 
Galina Maleca, originară din Ghetlova r. Orhei, mărturisește: „Sunt născută pentru a le cânta oamenilor,  cu tot sufletul meu, așa cum știu eu mai bine să aduc cântecul popular în fața publicului larg. Cântecul și arta interpretativă a fost la căpătâiul meu din fragedă copilărie. Am o pasiune aparte pentru cultura și măiestria artistică și tind să alin sufletele cu vocea mea, iar succesul primelor două ediții ale festivalului, precum și a numeroase concerte, îmi sunt împlinirea și motivarea în a pune suflet în tot ceea ce realizez”. 
 
Mariana Cotovanu, originară din satul Frumoasa r. Călărași, căsătorită și domiciliată la Dănceni, relevă: „Ador oamenii frumoși cu viziuni mărețe și sunt o perfecționistă, urmându-i vocația de a modera evenimente artistice prin întreaga republică și de a contribui la dăinuirea tradițiilor noastre românești. 
 
Festivalul Cântecului Pascal „Hristos A Înviat” a fost fondat la 2019 în scopul promovării cultului bisericesc și al motivării tinerilor să meargă la biserică, să descopere și să îndrăgească tradiția cântecului popular pascal.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.